Πίστη, Επιστήμη και το Ερώτημα του Θανάτου

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙKΟΤΗΤΑ

Διεπιστημονικό Πρόγραμμα με την υποστήριξη

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oμιλητής

Bogdan Lubardić

( Belgrade University, Faculty of Orthodox Theology)

ΘΕΜΑ : Πίστη, Επιστήμη Και το Ερώτημα του Θανάτου. Ανασύροντας το Φιλοσοφικό Όραμα του Νικολάι Φ. Φιοντόροφ

Θα παρουσιαστεί  μια κριτική επισκόπηση της θεολογικής φιλοσοφίας του ΝικολάιΦιοντόροφ. Η σκέψη του Φιοντόροφ μπορεί να φανεί χρήσιμη σαν  μοντέλο για τη  μελέτη δύο κρίσιμων ερωτημάτων:

1) Ποια είναι η σχέση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος;

2) Ποια είναι η σχέση μεταξύ πίστης και επιστήμης;

Αυτά τα δύο ερωτήματα δέχονται την πνευματική, θεολογική και φιλοσοφική τους απάντηση μέσω  του ιδιόμορφου στοχασμού του Φιοντόροφ περί θανάτου. Για να προσφέρει τις  απαντήσεις του  ο Φιοντόροφ αγγίζει το εσώτερο βάθος της Ορθόδοξης  Πνευματικότητας.

Βιογραφικό Ο Bogdan Lubardić

(Νταρ Ες Σαλλάμ, Τανζανία 1964) είναι  αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του  Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.  Στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σχέση θρησκευτικής φιλοσοφίας με την Χριστιανική Θεολογία ,  καθώς και η σχέση και των δύο απέναντι σε μια αυτοαναφορική φιλοσοφία, σκέψεις  πάνω στην διαδικασία πρόσληψης φιλοσοφικών εννοιών από την Θεολογία.

 

 

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, ώρα 7 μ.μ.
Πατριαρχική Ιερά Μονή  Βλατάδων,  Θεσσαλονίκη

Συντονιστές του Προγράμματος
Μιλτιάδης Κωνσταντίνου , Kαθηγητής Βιβλικής Γραμματείας, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ
Αργύρης Νικολαΐδης,  τ.  Kαθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, ΑΠΘ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://tr-modern.physics.auth.gr/

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚOΤΗΤΑ

 διεπιστημονικό πρόγραμμα με την υποστήριξη

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Oμιλητής

Bogdan Lubardić (Belgrade University, Faculty of Orthodox Theology)

ΘΕΜΑ:

Πίστη, Επιστήμη και το Ερώτημα του Θανάτου:

Ανακτώντας (Ξαναβρίσκοντας) το Φιλοσοφικό Όραμα του Νικολάι Φ. Φιοντόροφ

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ιερά Μονή Βλατάδων

Θεσσαλονίκη

Συντονιστές του Προγράμματος

Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής Βιβλικής Γραμματείας, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ

Αργύρης Νικολαϊδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, ΑΠΘ


Περίληψη και σύντομο βιογραφικό

Πίστη, Επιστήμη και το Ερώτημα του Θανάτου:

Ανακτώντας (Ξαναβρίσκοντας) το Φιλοσοφικό Όραμα του Νικολάι Φ. Φιοντόροφ

(Θεσσαλονίκη 23 Ιανουαρίου 2018)

Η παρούσα εργασία ασκεί μια κριτική επισκόπηση της θεολογικής φιλοσοφίας του Νικολάι Φ. Φιοντόροφ. Η σκέψη του Φιοντόροφ μπορεί να φανεί χρήσιμη ως μοντέλο για την μελέτη δύο κρίσιμων ερωτημάτων: 1) Ποια είναι η σχέση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος και 2) Ποια είναι η σχέση μεταξύ πίστης και επιστήμης;  Αυτά τα δύο ερωτήματα παίρνουν την πνευματική, θεολογική και φιλοσοφική τους απάντηση μέσω του ιδιόμορφου στοχασμού του Φιοντόροφ περί θανάτου. Για να προσφέρει τις απαντήσεις του ο Φιοντόροφ εκμεταλλεύεται το βάθος της Ορθόδοξης Πνευματικότητας.  Επιπλέον, από τη μία προσφέρει ένα όραμα το οποίο προφητικά αναμένει την «ανάσταση όλων των προπατόρων από τους υιούς του» (δηλαδή Φιλοσοφία του Κοινού Καθήκοντος): αυτό από μόνο του καλεί για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση των ανθρώπινων κατευθυντήριων ηθικών αρχών (δηλαδή: Υπεραμοραλισμός). Από την άλλη εκθέτει επαναστατικές προτάσεις για τον ρόλο που η επιστήμη πρέπει να παίξει, ειδικά στο σχέδιο ανάστασης των αποθανόντων και την αποκατάσταση της ζωής με ελεύθερη βούληση σε όλα τα όντα (δηλαδή: Ρύθμιση). Ο Φιοντόροφ ορθώς θεωρείται ένας εκ των πρώτων πρωτοπόρων της κλιματολογίας, της εξερεύνησης του διαστήματος, της πυραυλικής, της κρυογονικής και της γενετικής μηχανικής. Επίσης θεωρείται ο πρόδρομος της αθανασίας και του μετανθρωπισμού. Η σκέψη του θεωρείται ριζοσπαστική, μαξιμαλιστική και σπάνια. Επιπλέον τροφοδοτείται από την αγνότητα της αγιότητας. Επειδή το αξιοθαύμαστο φιλοσοφικό του όραμα μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε την δική μας κατανόηση της σχέσης παρελθόντος – μέλλοντος καθώς και την σχέση πίστης και επιστήμης και να αντιμετωπίσουμε ξανά το αδιέξοδο του θανάτου. Για τον ίδιο λόγο μας επιτρέπει να επανεξετάσουμε και να ασκήσουμε κριτική σε μερικά νευραλγικά σημεία των προτάσεων του Φιοντόροφ.

Λέξεις Κλειδιά: Θεός, Ανθρωπότητα, κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωση, προπατορικό αμάρτημα, ατομικότητα, αμαρτία, θάνατος, πίστη, επιστήμη, ανάσταση, κοινό έργο, υπερηθικισμός, κανονισμός


Βιογραφικό

Bogdan Lubardic

Ο Bogdan Lubardić (Νταρ Ες Σαλλάμ, Τανζανία 1964) είναι αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η σχέση θρησκευτικής φιλοσοφίας με την Χριστιανική Θεολογία καθώς και η σχέση και των δύο απέναντι σε μια αυτό-αναφορική νατουραλιστική φιλοσοφία, σκέψεις πάνω στην διαδικασία πρόσληψης φιλοσοφικών εννοιών από την θεολογία, σκέψεις για το επιστημολογικό κύρος των θεολογικών προτάσεων, μελέτη περίπτωσης της ιστορίας των ιδεών στην θρησκευτική φιλοσοφία και την θεολογία (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βυζαντινή, Ρωσική και Σερβική θρησκευτική φιλοσοφία και θεολογία), θεματοποίηση των ιδεών και των μοντέλων σκέψεως στο δόγμα της Εκκλησίας. Η δουλειά του επίσης ερευνά τους τρόπους με του οποίους τα θεολογικά κείμενα μπορούν να ξαναπροβληματίσουν, ερμηνευτικά και κριτικά, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνονται, χρησιμοποιούνται εκκλησιαστικά και παγιώνονται. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: Philosophy of Faith: Lev Shestov and the Apophatic Deconstruction of Reason (2010); Justin of Ćelije and Russia: The Ways of Reception of Russian Philosophy and Theology (2009); και το Nikolai Berdyaev: Between the Ungrund and the Father (2003). Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Αγγλικανικό – Ορθόδοξο Θεολογικό Διάλογο (ICAOTD). Με αυτή του την ιδιότητα είναι ένας από τους συγγραφείς της τελευταίας δημοσίευσης της Επιτροπής: In the Image and Likeness of God: A HopeFilled Anthropology (The Buffalo Statement Agreed by the ICAOTD), London 2015. Είναι επίσης τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβικής Φιλοσοφικής Ένωσης (SFD). Έχει παρουσιάσει εργασίες του στο Lateran University (Rome 2003), Yale Divinity School Institute of Sacred Music (New Haven 2007), Christ Church (Oxford 2010) και στο University of California, Berkeley (S. Francisco 2013). Είναι κάτοχος των πτυχίων B.A. Phil., M.Th. και Dr. Phil.

Διεύθυνση: Univerzitet u Beogradu, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Mije Kovačevića 11b, 11060 Beograd SERBIA

O καθηγητής Bogdan Lubardic (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου) ομιλητής στην εκδήλωση «Πίστη, Επιστήμη, και το Ερώτημα του Θανάτου”, περιστοιχισμένος από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, Αργύρη Νικολαΐδη, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής, ΑΠΘ και τον Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ και καθηγητή των Βιβλικών Σπουδών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *