ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Εισηγητές

Βασίλης Κάλφας (Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ)

Ο έρωτας στον Πλάτωνα

 

Χρυσόστομος Σταμούλης (Θεολογική Σχολή, ΑΠΘ)

Mη φοβηθώμεν το του έρωτος όνομα”.

Εισαγωγικά σχόλια στην περί αγάπης και έρωτος διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, 7μμ

Αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Συντονιστές του Προγράμματος

Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής Βιβλικής Γραμματείας, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ

Αργύρης Νικολαϊδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, ΑΠΘ

 

Το πρόγραμμα “Παραδόσεις και Νεωτερικότητα” (Traditions and Modernity) έχει σαν στόχο να αναδείξει την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση σαν πλαίσιο αναφοράς για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η ανατολική ορθόδοξη παράδοση, ενώ ενσωματώνει το αισθητό, την εμπειρία, την λογική και την ανάλυση, διανοίγει νέους ορίζοντες αναζητώντας το υπερβατικό, το σημείο όπου συμπλέκεται «τω ρητώ το άρρητον».

Η ιστοσελίδα εμπνέεται από το έργο του Wassily Kandinsky: Squares with Concentric Circles (1913). Για τον Kandinsky το χρώμα σήμαινε κάτι πολύ περισσότερο από ένα οπτικό στοιχείο μιας εικόνας. Το χρώμα είναι η ψυχή της εικόνας. Επιπλέον ο ζωγράφος ήταν και συναισθητικός, μπορούσε να “ακούσει” χρώματα και να “δει” ήχους

Περιλήψεις εισηγήσεων και σύντομα βιογραφικά

Βασίλης Κάλφας

Μια αναζήτηση της σημασίας του αρχαιοελληνικού έρωτα για τους φιλοσόφους της κλασσικής Ελλάδας, από τον Ησίοδο στον Εμπεδοκλή και τον Πλάτωνα. Ανάδειξη του ρόλου που παίζει ο έρωτας ως κεντρική έννοια στην πλατωνική φιλοσοφία.

 Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των απάντων του Aριστοτέλη από τις εκδόσεις Nήσος και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας “Πλάτων” από το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Διευθύνει τη σειρά “Οι πλατωνικοί διάλογοι” στις εκδόσεις Εστία.

 Χρυσόστομος Σταμούλης

Ίσως λοιπόν, να ήλθε ο καιρός σήμερα να σκάψουμε και να βρούμε κάτω από τα χώματα την αληθινή Εκκλησία και το λησμονημένο  πρόσωπο της Ορθόδοξης Θεολογίας.  Σε μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί κανείς παρά να ξεκινήσει από τα αιώνια θέματα του έρωτα και της αγάπης,  που στο διάλογό τους με το μυστήριο του θανάτου ορίζουν, αν μη τι άλλο, το περιεχόμενο του ίδιου του πολιτισμού.

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης είναι καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. . Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Durham της Αγγλίας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο St John of Damascus Institute of Theology (Πανεπιστήμιο Balamand  του Λιβάνου) και στο Greek Orthodox School of Theology του Hellenic College Holy Cross (Βοστώνη).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *